FAQ

Intrebare: Cum pot recunoaste ciupercile otravitoare?
Raspuns: E o intrebare cat se poate de simpla cu un raspuns pe masura. Putem recunoaste foarte usor ciupercile otravitoare pentru ca ele oarecum "ne striga" ca sunt otravitoare; dar pentru asta sunt necesari ani de experienta si nu doar citind din carti, ci efectiv vazand aceste ciuperci in natura. Ciupercile otravitoare nu ne invita a le culege; ele isi arata semnele caracteristice; noi trebuie doar sa le acordam atentia cuvenita si astfel evitam orice pericol.

Intrebare: Pot aduna toate ciupercile in acelasi cos?
FAQ
FAQ
Raspuns: NU. Sub nici o forma nu adunati toate ciupercile intilnite in acelasi cos. Mai exact, separati ciupercile pe soiurile care le cunoasteti. Cele pe care le cunoasteti 100%, nu prezinta nici un pericol daca sunt amestecate intre ele, dar cele de care nu sunteti convinsi ca le-ati recunoscut, nu le amestecati cu cele "sigure".

Intrebare: Cum recunosc ca am fost otravit cu ciuperci?
Raspuns: E greu de definit acest aspect, intrucat diferite ciuperci otravitoare se manifesta prin reactii diferite in functie de asupra ce actioneaza. Dar totusi se pot imparti in doua mari grupe si anume: cu perioada de incubatie scurta (pina in 3 ore de la consumatie) si cu perioada de incubatie lunga, acestea pot avea chiar si 48 de ore pina apar semnele otravirii. respiratie grea, dureri abdominale
  • cele cu perioada de incubatie scurta se pot manifesta prin unul sau mai multe dintre urmatoarele simptome: transpiratie abundenta, greturi, furnicaturi, puls rar, pupile marite, lacrimare, halucinatii, frisoane.
  • cele cu perioada de incubatie lunga sunt mai periculoase deoarece in general se uita pina atunci de consumul ciupercii si astfel medicul se confrunta cu necunoscutul; interventia s-a putand fi in zadar. In general la astfel de otraviri, organul afectat este deja foarte degradat, in multe cazuri irecuperabil. Aceste otraviri se pot manifesta prin greturi puternice, dureri de cap, varsaturi, iritatii alemucoasei difestive, ficat marit, icter, colici abdominale, deshidratare sau chiar coma.

Intrebare: Ce sa fac daca recunosc otravirea cu ciuperci?
Raspuns: Pasii ce trebuie facuti in astfel de cazuri, nu le-as numerota neaparat; intrucat nu ordinea lor conteaza ci sa fie executate cat mai repede posibil, timpul de reactie de multe ori poate salva viata.
  • toxina ciupercii respectiv ciuperca trebuie eliminata cat mai repede din corp, pentru asta se vor aplica spalaturi stomacale (provocarea varsaturii; intoxicatia daca nu are ca si efect varsatura, aceasta va fo provocata de catre noi; prin purgative saline sau pe cale mecanica (cu degetul).
  • deoarece provocam varsaturile si pacientul pierde multe lichide, trebuie sa compensam deshidratarea; ca atare vom administra cat mai multe lichide. (Asta ajuta si pentru provocarea varsaturilor).
  • vom anunta persoanele competente pentru acordarea de ajutor.
  • ar mai fi cateva sfaturi de adaugat aici, dar cum nu in totdeauna avem asa ceva la indemana, astea raman doar colaterale: administrarea de carbune medicinal, 10-20 comprimate deodata sau administrarea de vitamina C.

Intrebare: Laptele neutralizeaza toxina?
Raspuns: NU. Laptele nu neutralizeaza toxina din ciuperci, dar nici nu strica; odata cu otravirea trebuie sa compensam deshidratarea, orice lichid este binevenit pe care victima o accepta sa o bea.

Intrebare: Daca lingurita de argint se innegreste inseamna ca ciuperca contine toxina?
Raspuns: NU. Argintul se innegreste pe baza reactiei cu hidrogenul sulfurat degajat in special pe baza aminoacizilor cu sulf si nu in reactie cu toxinele ciupercii.

Intrebare: Daca ciuperca feliata isi schimba culoarea inseamna ca ciuperca este toxica?
Raspuns: NU. Oxidarea ciuperci nu este legata de continutul sau posibil de toxine. Majoritatea ciupercilor toxice nu isi schimba culoarea; exemplul cel mai bun e buretele viperei.

Intrebare: Coloritul viu al ciupercii indica toxicitate?
Raspuns: NU. Coloritul ciupercii nu are nici o legatura cu toxicitatea sa. Buretele viperei este o ciuperca banala dar foarte otravitoare, pe cand Vinetica este o ciuperca foarte variat colorata dar in acelasi timp foarte apreciata gastronomic.

Intrebare: Ciupercile mancate de viermi, melci sau insecte sunt comestibile?
Raspuns: NU. Toxinele tolerate de melci, viermi sau insecte nu sunt in totdeauna tolerate si de om.

Intrebare: Gustul sau mirosul ne poate indica toxicitatea?
Raspuns: NU. Cu siguranta nu vom consuma cele urat mirositoare sau rele la gust; dar Buretele viperei este foarte blanda sub acest aspect, cu miros si gust placut dar totusi toxica.

Intrebare: Otetul neutralizeaza toxina ciupercii?
Raspuns: NU. Acidul acetic (otetul) nu neutralizeaza nici o micotoxina cunoscuta pana   in prezent.


Intrebare: Daca se arunca apa in care s-au fiert ciupercile, acestea isi diminuneaza toxicitatea?
Raspuns: NU. Toxinele continute de ciuperci nu se dilueaza in apa, cu toate ca exista ciuperci usor toxice care prin tratament termic isi pierd toxicitatea astfel devenind consumabile.

Intrebare: Cum pot pastra ciupercile?
Raspuns: Exista mai multe feluri in care putem conserva ciupercile: sub forma de muraturi, conserve, in saramura sau uscate. Cele pe care dorim a le usca, le vom felia si insira pe o ata la loc calduros si uscat. Dupa uscare le pastram in cutii de carton in locuri uscate dar aerisite.

Ca un ultim sfat: Culegeti ciupercile in totdeauna in cos sau pungi de hartie si nu in recipiente de plastic sau pungi de plastic. Prin transpiratie ciuperca se strica foarte repede si astfel se ajunge ca odata ajuns acsasa ea sa fi de nerecunoscut sub aspectul caracteristicilor specifice pe baza careia un specialist l-ar putea recunoaste. Si nu in ultimul rand, in totdeauna aratati ciupercile proaspat culese si unui specialist inainte de a le introduce in bucatarie.

12 comentarii :

  1. i-mi puteti spune daca acasta ciuperca este comestibila?http://i60.tinypic.com/2cxw5fr.jpg
    am gasito astazi pe un stejar.Multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. [img]https://farm3.staticflickr.com/2907/14191267395_7bb55a36c0_n.jpg[/img]

      Imaginea e foarte proasta calitativș am incercat sa o mai filtrez dar tot slaba a ramas.
      Ciuperca pare a fi Laetiporus sulphureus (Puiul pădurii), și ma repet, "pare a fi", deoarece niciodata n-ar trebui sa identificam ciuperci doar pe baza unei iamgini.

      Ștergere
    2. http://i60.tinypic.com/121eq89.jpg

      am revenit cu o fotografie,sincer nu m-as risca sa o consum =))))

      Ștergere
    3. [img]https://farm3.staticflickr.com/2929/14005897247_82be263ffc_n.jpg[/img]
      eu v-am indentificat-o doar, restul deciziilor va apartin

      Ștergere
  2. Am gasit ieri niste ciuperci de diferite culori si specii si as dori sa le tin ca design.. Ce as putea face ca sa nu se usuce de tot, cum sa le pastrez?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Le poti pastra intr-un "ierbar"
      principiul este acelasi ... doar ca se "subtiaza" cat de mult e posibil ciuperca ...
      de exemplu intr-un colt ii poti face un spore-print, apoi tai in jumate un specimen il scobesti cat de mult posibil si o pui sub presiune ..., perisabilitatea este destul de ridicata, dar ma gandesc ca o poti plastifia cand e gata (ca legitimatiile de serviciu) ...
      o sa am un articol pe aceasta tema ... acum in carteva cuvinte e mai greu sa o pot reda complet ...

      Ștergere
  3. Ma bucur nespus ca am gasit acest site.Este mult mai cuprinzator decat ce am aflat despre ciuperci pe alte siteuri.Urmaresc si emisiunile lui Big boletus,imi plac si ma distreaza.Eu am insa nevoie de o descriere cu detalii ale ciupercilor culese.Da,trebuie sa spun ca impreuna cu sotul meu culegem ciuperci din padurile Clujului de 25 de ani,avem si o mica biblioteca.Am consumat peste 30 din speciile gasite in zona,anual am adaugat cate o achizitie noua.In acest an am gasit o ciuperca foarte interesanta pe un copac aflat pe marginea drumului.N-am reusit s-o identific.M-a mirat forma ca macrolepiota cu solzi si picior .Am oparit-o si avand gust amar n-am consumat-o.Carnea era alba si nu s-a oxidat in contact cu aerul.Tot nu stiu care din pleurotusi,laetiporusi nu se consuma.Multumesc pentru tot!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. cum v-am scris si in mesaj, va asteptam pe grupul de facebook Ciuperci de România

      Ștergere
  4. BUNA ZIUA !
    am cules niste ciuperci dintr-un palc de mesteceni.
    As dori sa va trimit niste poze sa-mi spuneti si mie daca le recunoasteti sau nu si daca sunt comestibile , evident !!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Imi puteti trimite pe adresa ciupercomania (@) gmail.com sau va puteti alatura noua pe grupul de facebook Ciuperci de România si ne putem da cu parerea mai multi

      Ștergere
  5. Buna ziua!
    Este adevarat ca unele specii pot suferi modificari genetice in natura? Adica ceva de genul incrucisare intre o ciuperca comestibila si una otravitoare?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Viata pe pamant evolueaza de cand e lumea, dar cu toate astea exista niste limite. Sigur ca si ciupercile evolueaza, dar pana la incrucisari spontane peste noapte mai este cale lunga... ceea ce ati descris este un mit urban nascut de mass media...

      Ștergere