Gheba de stejar (Gymnopus fusipes) 2.

gymnopus_fusipes
Gymnopsu fusipes by Ica Fedor
Offf, ce-mi place "facebook"-ul... reteaua de socializare unde te faci "popular" peste noapte și în schimb nu trebuie să faci nimic altceva decât să publici o poză (cu ce vrei tu, chiar nu contează). Și de ce folosesc ghilimelele? Pentru că e tocmai invers. Urăsc superficialitatea de pe facebook. Haideți să v-o dovedesc:

Chimia mirosului la ciuperci

smelling
Cum mirosim?!...
La un moment dat vă povesteam despre gustul ciupercilor. Azi a venit rândul să vă povestesc câte ceva despre mirosuri. Însă înainte de a intra în subiect, acesta necesită o mică introducere pentru o mai bună înțelegere a acesteia. În sensul clasic dispunem de 5 simțuri de bază: gustativ, olfactiv, auditiv, vizual și tactil. Modernismul însă lărgește această plajă și spune că am avea mult mai multe simțuri, printre care: propriocepţia, echilibriocepţia, termocepţia, nocicepţia, cronocepţia, precum altele mai mult sau mai puțin bine conturate.

Putregaiul cenuşiu (Botrytis cinerea)

botrytis_cinerea
Botrytis cinerea by Ron Jackson
O ciupercă prezentă peste tot în jurul nostru, dar de cele mai multe ori ignorată este macrovirusul Botrytis cinerea; cunoscută în popor ca și Putregaiul cenușiu. Și pe cât de "fioros" iar părea denumirea, pe atât de apreciat este în unele cazuri. De ce spun asta? Păi să le luăm în ordine. În primul rând este considerată o boală a plantelor și poate face adevărate ravagii în diferitele culturi dacă nu i se acordă atenția cuvenită;...