Gheba de stejar (Gymnopus fusipes) 2.

gymnopus_fusipes
Gymnopsu fusipes by Ica Fedor
Offf, ce-mi place "facebook"-ul... reteaua de socializare unde te faci "popular" peste noapte și în schimb nu trebuie să faci nimic altceva decât să publici o poză (cu ce vrei tu, chiar nu contează). Și de ce folosesc ghilimelele? Pentru că e tocmai invers. Urăsc superficialitatea de pe facebook. Haideți să v-o dovedesc:

În articolul precedent vă povesteam despre mirosul ciupercilor: un articol care a ieșit mai voluminos decât oricare altul scris pe acest blog până acuma. Bun, și acum haideți să ne uităm în culise și să analizăm datele disponibile. Articolul respectiv a acumulat pe facebook, nu mai puțin de 1500 de accesări, vizualizări. Însă Google pentru a contoriza accesarea unei pagini ia în calcul ca vizitatoul să stea pe pagina respectivă minim 30 de secunde. Astfel bazat pe cifrele furnizate de Google; articolul respectiv a fost vizualizat doar de 67 ori. Întrebarea care îmi bate cui în cap este că diferenta de1400 de persoane care au vizualizat articolul conform facebook, au reusit sa-l citească sub acest interval de 30 de secunde? Sau e vorba doar de superficialitatea de a da un "like" fugitiv pe facebook și a trece mai departe?

Iar dacă tot suntem doar în "trecere", azi v-aș reaminit despre Gheba de stejar (Gymnopus fusipes), ciupercă despre care v-am mai povestit; și m-aș opri la un singur aspect al său: Comestibilitatea. Unii spun  că această ciupercă ar fi comestibilă, alții îi contrazic, atrăgând atenția asupra efectului foarte puternic laxativ al ciupercii. Care este realitatea? Foarte simplu, toată lumea are dreptate.

Pentru a evita "intoxicația" cu efect atât de neplăcut, trebuie să culegem doar exemplarele tinere, sănătoase. Cum aflăm dacă deja sunt toxice, trecute? În poza atașată ne sunt prezentate două exemplare ale aceleași Ghebe de stejar. Cea din stânga este una tânără, sănătoasă, potrivită consumului. Pe când cea din dreapta este una deja bătrână, afectată de o bacterie; bacterie care provoacă intoxicația mai sus amintită. Prezența bacteriei se poate identifica foarte ușor prin prezența petelor maronii pe lamele ciupercii.

În concluzie, să culegem doar exemplarele curate, tinere și sănătoase. Spor la cules.

2 comentarii :

  1. Este foarte bine de ştiut!
    Cât despre FB, nu trebuie să pui la inimă...
    Eu vorbesc. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nu pun la inima, insa nu pot sa nu compar datele statistice ...

      Ștergere