Deshidrator DIY

solar_dehydrator
Dehydrator solar
Uneori sunt acuzat de soție (pe nedrept) că aș fi zgârcit, alteori mă îndeamnă chiar ea spre conceptul DIY (do it yourself)... și atunci cum să fac să iasă bine; fiindcă în final nu-i bine niciucm? Am împrumutat și voi folosi această abreviere (populară în occident), pentru ceea ce am traduce noi prin "manufacturare" sau "lucru manual"; ca să nu-i spun hobby, pentru că la rândul său nu e cuvânt din limba Română...

Și trebuie să recunosc că uneori îmi face plăcere să am astfel de "experiențe"... bine, bine, recunosc; nu îmi reușesc toate ... dar măcar încerc și eu ...

Zilele trecute vă arătasem niște poze cu "deshidratorul" meu improzivat pe balcom: două ventuze lipite între geamuri și între care am înșirat pe ață ciupercile destinate deshidratării. Iar cum imaginile au ridicat unele discuții, m-am gândit că poate nu ar strica să ating această problemă puțin mai larg.

Sezonul ciupercilor a început și este în plină desfășurare; afară este soare și cald (chiar foarte cald) în majoritatea timpului ... iar cum congelatorul pe lângă faptul că nu este cel mai încăpător, mai consumă și curent electric ... deshidratarea ciupercilor poate fi o soluție la îndemână pentru conservarea acestora în acest anotimp călduros. Dar înainte de a intra în detalii, să vă povestesc despre pregătirea ciupercilor. Cele destinate deshidratării, nu se vor spăla, ci se vor curăța doar mecanic, cu o perie și/sau cuțit, îndepărtând firele de praf sau tăind și îndepărtând părțile de ciupercă atacate de insecte. După această operație, ciupercile curățate le vom felia în felii de circa maxim 5 mm.

Pentru deshidratare, soluția cele mai simplă este în totdeauna cea naturală, adică folosirea căldurii furnizate de soare la modul cel mai simplu. Feliile de ciuperci se așeza pe o coală de hârtie sau ziar astfel încât ele să nu se suprapună și lăsându-le la soare; după 2-3 zile ele vor fi destul de deshidratate pentru a putea fi păstrate într-un loc uscat, timp îndelungat. Dacă nu aveți posibilitatea de a așeza astfel ciupercile, le puteți înșirui pe o ață și apoi suspenda aceste șiruri la soare ... rezultatul va fi același, doar că operațiunea de înșiruire vă va lua mai mult timp.

Dacă dorim să urgentăm puțin lucrurile, putem apela la cuptorul clasic, unde feliile de ciuperci așezate într-o tavă, pe o coală de hârtie, vor fi întroduse în cuptor, la foc mic lăsând ușa cuptorului întredeschisă (nu gătim ciupercile ci dorim doar a le deshidrata). Timpul de uscare se va reduce, la căteva ore, asta în funcție și de grosimea și felul ciupercilor, umiditatea conținută de acestea ...

O altă metodă și mai rapidă este folosirea deshidratoarelor întâlnite în comerț. Ele se bazează tot pe folosirea căldurii, însă în acest caz, această cădură este generată în general de un bec sau de o rezistență. Cele mai pretențioase aparate combină căldura cu ventilarea mecanică pentru o deshidratare și mai accelerată... Dar aceste aparate nu sunt în totdeauna la îndemâna noastră, însă cunoscând conceptul de bază, putem foarte ușor improviza aceste aparate.

Ce trebuie să știm în cazul în care dorim a ne confecționa propriul deshirdartor?
  • feliile de ciuperci nu se vor mai așeza pe hârtie, ci pe niște grătare care vor permite circulația aerului și pe verticală.
  • sursa care produce căldura cu cât va putea genera mai multă căldură, cu atât mai mult va scurta  timpul de deshidratare, dar atenție să nu depășim pragul în care trecem de la deshidratare la prăjirea ciupercilor. (trebuie să avem undeva la 55-60 grade celsius în inetriorul deshidratorului).
  • trebuie ajutată ventilația naturală, prin folosirea unor guri de aerisire. Folosirea vreunui ventilator mic (cum sunt de exemplu cele la sursele de la calculatoare) este ideală pentru a forța ventilația.
  • Atenție mare la improvizații; să nu vă curentați, să nu dați foc la casă etc... evitați orice posibilitate de accidentare sau vătămare!
  • deshdiratarea legumelor, fructelor sau al ciupercilor este recomandată să se facă la circa 55-60 grade Celsius.
  • deshidratarea cărnii se face la circa 65 grade Celsius sau chiar mai ridicată.
  • deshidratarea plantelor medicinale se recomandă a se face la circa 35-40 grade Celsius.
Astea fiind zise am să trec la prezentarea câtorva idei de deshidratoare "casnice", versiunea cea mai ieftină este cea prezentată în scurt metrajul de la finele acestui articol, însă dacă ar fi să vă propun, aș căuta alte soluții mai puțin periculoase. De exemplu aș opta pentru un cuptor cu microunde defect pe partea de microunde (microundele nu ma interesează), deoarece are deja o sursă de lumină, pe care l-aș putea înlocui cu una de putere mai mare; are și ventilația asigurată prin folosirea ventilatorului "built-in". Tot ceea ar trebui să îi aduc ca și îmbunătățire este sistemul de rafturi pe care să îmi așez ciupercile pentru deshidratat. Iar aici pot opta pentru două variante: 1). să optez pentru un sistem de rafturi tip disc și să beneficiez și de sistemul rotativ al fostului cuptor cu microunde, sau 2). să optez pentru rafturi clasice în interiorul acestui cuptor.

Doriți ceva de dimensiuni mai mari? Puteți folosi de exemplu o carcasă de minifrigider de bar, sau pentru ceva și mai mare .... folosiți-vă imaginația, sau construiți-o chiar voi conform instrucțiunilor de pe linkul de sub imaginea de mai sus..

Și bine-nțeles, să nu uit de partea cea mai importantă, asemenea deshidratoare puteți folosi pentru orice: fructe, legume, plante medicinale ... nu doar ciuperci.

2 comentarii :

  1. :) M-am jucat un pic prin domeniu. Pe vremuri foloseam o etuvă ca să dezhidratez tot felul de fructe de pădure. ;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. pai asta am facut si eu si o recomand si eu mai departe, deshidratarea fructelor, legumelor, ciupercilor, plantelor medicinale ... caci mai sanatos de atat nu se poate ...

      Ștergere