Fantome, halucinații ... ciuperci

Casper
Casper, the friendly ghost
"Am moștenit casa mătușii Tamara, dar vai ... Casper, s-a mutat cu noi ..." cum vă sună un astfel de scenariu? Și Casper ar fi cazul fericit; deoarece în locul fantomei prietenoase ar putea fi vorba de vreun spirit malefic ...; sigur, asta în cazul în care credeți în superstiții. Dar înainte de a admite sau a respinge idea de fantome, haideți să analizăm puțin condițiile apariției acestora.

Nu am auzit până acum de nici o apariție a vreunei fantome într-o clădire nou nouță; ele apar invariabil în clădiri vechi (cu istorie) ... Dar ce înseamnă această "istorie" pe limba "mea"? Pentru mine cel puțin, înseamnă un aer stătut, igrasie, mucegaiuri ... descompunere. Dar ce știm despre mucegaiuri? Este demonstrat că mucegaiurile afectează sănătatea umană prin sporii pe care îi răspândesc; astfel pot crea probleme respiratorii, alergii, dificultăți de concentrare, dificultăți de vorbire, depresii, anxietate ..., dar pot îmbrăca și forme mai severe ca: leziuni cerebrale, encefalopatie, aspergiloze ... ideea nu este să enumăr toate aceste boli, ci de a demonstra că mucegaiurile afectează omul.

Până aici sunteți de acord cu mine, nu? Concluzie: mucegaiurile ne pot afecta sănătatea. 

Pe de altă parte, neurotoxicitatea cauzată de mucegaiuri este o afirmație tot mai frecvent folosită în instanță, în cazul vătămarilor corporale; dar care deocamdată lipsește din clinici, doar pentru simplul (și stupidul) motiv, că acești termeni sunt folosiți de către avocați pentru obținerea de sume fabuloase ca și despăgubire persoanelor vătămate; însă acești "experții" care contrazic acest termen, nu depun nici un efort pentru studiul acestor mucegaiuri și al efectelor asupra organismului uman...

În natură există peste 100,000 de specii de ciuperci și anual descoperim circa încă 800 de noi specii. Dintre acestea doar o foarte mică parte sunt ciuperci superioare, restul sunt ciuperci microscopice care trăiesc alături de noi fără a fi remarcate ... Pe de altă parte avem ciupercile de genul Psilocybe;  care sunt capabile de a crea halucinații ... Iar dacă admitem ca mucegaiurile au efect neurotoxic; de ce am presupune că ar fi incapabile de alterare senzorială; de creare de halucinații (care nu au neapărat o rețetă specifică, ci se manifestă diferit de la individ la individ, exact ca și efectul ciupercilor din genul Psilocybe).

Sunteți de acord cu mine? Concluzie: mucegaiurile pot crea și ele efecte halucinogene.

Și atunci de ce n-am putea avea halucinații în case vechi, așa zis "bântuite', care la urma urmei au mucegaiuri și își răspândesc sporii prin încăperi? Speculație sau nu; nu este idea mea, dar simt că aproape v-am convins și pe voi cu ea. Iar nefiind un om superstițios, cred în lucrurile reale, sunt aproape convins că am (au) dreptate. Iar pentru ca această idee să nu rămână doar la nivel de speculație, studenții de la Universitatea Clarkson, sub îndrumarea profesorului Shane Rogers, conduc un experiment prin care măsoară calitatea aerului din aceste așa zise case bântuite, pentru a putea demonstra legătura dintre apariția fantomelor și calitatea aerului din aceste încăperi.

Studii privind efectul mucegaiurilor asupra sănătății omului sunt foarte puține; de aceea susțin și eu ipoteza prezentată mai sus ca fiind posibil viabilă. Iar pentru că totuși există unele dezbateri și pe această temă, celor interesați supun atenției articolul celor de la Harvard, care este foarte bine prezentat și pe care doar l-aș deforma încercând să o traduc.

4 comentarii :

  1. Sunt de acord cu tine! De aceea este necesar să foloseşti un Kirby în casă! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. exact la asta m-am gandit dupa ce am facut postarea (ca am uitat sa mentionez acest aspect)

      Ștergere
  2. spori ciupercilor psylocibe nu produc nici un fel de halucinatie

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. sa nu cadem dintr-o extrema in alta, era vorba de mucegaiuri si eventualitatea ca unele sa posede astfel de proprietati, nicidecum despre ciuperci superioare si sporii acestora ...

      Ștergere