Făinoasa parazită (Asterophora parasitica)

Făinoasa_parazitică_Asterophora_parasitica
Asterophora parasitica
Făinoasa parazită (Asterophora parasitica) este o ciupercă ce se caracterizează în primul rând prin faptul că produce o cantitate impresionantă chlamydospore și lysosome. Dar asta mie, ca și ciupercar amator îmi spune foarte puține, așa că haideți s-o luăm pe ocolite și poate vom înțelege mai multe. Știți ce este "antropofagia"? Nu-mi spuneți că este canibalism pentru că nu vă voi da dreptate. Termenul de canibalism se trage din spaniola canibales, care la rândul său ...

era pentru a denumii oamenii din zona Insulelor Caraibe. Și cel mai adesea se referea la un trib din aceste insule care practica "antropofagia" (adică consumau semeni de-ai lor). Din păcate canibalismul este practicat pînă în zilele noastre și personal cred că se va mai practica mult și de acum încolo (nu pentru diferite ritualuri ci ca o necesitate de supraviețuire). Motivul pentru care cred asta este exemplificat cel mai bine de marea foamete din 1921 din Rusia. Cred asta deoarece tindem să distrugem natura, resursele naturale sunt tot mai puține, populația tot mai numeroasă ... și din păcate nu văd nici un motiv de bucurie.

Ținând cont că termenul de canibalism se referă la oameni, este impropriu să o folosim și în lumea animală, vegetală sau chiar a ciupercilor, de aceea termenul de "antropofagie" este mult mai apropiat celor despre care vreau să vă descriu. V-am mai scris despre ciuperci care consumă alte ciuperci, iar astăzi este iarăși pe rol o astfel de ciupercă; Făinoasa parazită (Asterophora parasitica), a cărei existență este deasemenea condiționată de existența gazdei. În cazul acesta, în speță Vinețica cănită (Russula nigricans).

Și cu toate că aceasă ciupercă este tema zilei, voi considera că prezint întreaga grupă de Asterophora, înrucât cuprinde doar 4 specii de ciuperci: A. lycoperdoides, A. mirabilis, A. parasitica și A. salvaterrensis. Întâmplarea facând ca toate aceste 4 specii să paraziteze doar ciuperci din grupa Russulaceae (Russula și Lactarius), ba chiar mai mult și caracteristicile fizice să fie asemănătoare, diferențele constând doar în specia de ciupercă parazitată.

Nici istoria acestor ciuperci nu a fost una lină, fiind și ele mutate dintr-o grupă în alta; astfel denumiri ca Nyctalis, Asterosperma sau Stellifera sunt sinonime și se referă la aceste ciuperci în stare sexuată, iar pentru stadiul anamorf, tot pentru ele vom întâlni denumirea de Ugola. Ciupercile Asterophora sunt ciuperci parazitice și chiar antrofage, a căror ciclu de viață este unul foarte rapid, deoarece depind de existența gazdei, a cărei corp fructifer este trecător la rândul său. Imaginațivă doar viteza cu care aceste ciuperci trebuie să acționeze: să identifice, atace și inoculeze gazda, ca apoi să mai apuce și să se dezvolte și să se reproducă. Totul la nivelul orelor (maxim a câteva zile). Unii autori pun sub semnul întrebării caracterul de parazit al ciupercii și spun că ar fi saprofit pe ciuperca gazdă, dar acest detaliu este nesemnificativ, deoarece caracterul de "antropofag" rămâne în continuare.

I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII













Caracterizarea ciupercilor Asterophora:
Pălăria: de 0,5-2cm, globuroasă, convexă, albă și uscată la început, acoperită cu fibre fine, mătăsoase, radiale. Acoperit în tot mai mare măsură de un start făinos (chlamidospore). Odată cu dezvoltarea stratului făinos, culoarea sa tinde către un gălbui-maroniu.
Lamele: sunt albe sau gri-albicioase, rare și foarte sumar formate, lipite de picior. Spori de culoare albă (foarte greu de obținut)
Piciorul: de 1-3cm lungime 2-4mm grosime, mai mult sau mai puțin egal, cilindric, neted sau mătăsos. De culoare albă care cu timpul tinde și ea către gălbui-maroniu.
Carnea: de culoare albă, subțire, nesemnificativă. Gust și miros făinos.
Distribuția: specie parazită pe specii de Russulaceae (Russula și Lactarius) a căror carne se oxidează (negricios, roșiatic) în general în stadiul în care ciuperca gazdă începe să se descompună. Le întâlnim pretutindeni unde regăsim și ciupercile gazdă în sezonul în care tot acestea (gazdele) se dezvoltă (vară, toamnă).
Comestibilitatea: Necomestibilă.
Sinonime: Nyctalis, Asterosperma, Stellifera, Ugola

3 comentarii :

  1. Sunt incantat de preocuparea dv pasionata pentru ciuperci.Obţin multe informatii de consumator înrăit cum sunt. Cu prietenie, sunt dator cu câteva precizări:
    Explicaţi bine etimologia cuv."canibal" şi refuzaţi să-l aplicati ciupercilor care se hrănesc cu alte ciuperci. Dar acceptaţi "antropofagie", cuvânt cu referinţţa exclusivă la OM. In gr.v."anthropos"="referitor la OM( barbat),sau FIINŢE UMANE (femei)" Asta pentru că grecii aveau cuvinte diferite pt. "bărbat"=antropopos şi femeie -andros. Deci şi antropofag si caniubal se referă numai la om si nu pot fi aplicate ciupercilor, decât figurat, deci puse in ghilimele. Cu admiraţie si cum spunea cineva în vechime, sine ira et studio! (anitzei-blog)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. vă multumesc clarificări; deși eu întâlnisem explicația de antropofag definită prin "consumul de specimene din aceași specie" ceea ce definea la modul larg "canibalismul" și nu se referea exclusiv la om.

      corectez acum (în sensul că marchez cu ghilimele și antropofagia), articolul, nu il mai rescriu.

      Ștergere
  2. Ooo! Ţi-ai mai făcut un fan! La mai mulţi!

    RăspundețiȘtergere