Gelatinoasa cu spori verzi (Hypocrea gelatinosa)

Hypocrea gelatinosa
Hypocrea gelatinosa
Gelatinoasa cu spori verzi (Hypocrea gelatinosa) este o altă mai aparte. Actualmente se aproximează la 171 numărul de specii de Hypocrea ce se întâlnesc în lumea largă, iar dintre acestea 75 de specii regăsim doar pe teritoriul Europei; divizând mai departe, 19 specii sunt cu spori de culoare verde. De ce subliniez acest aspect? Pentru că în lumea ciupercilor, sporii de culoare verde sunt o raritate...

exceptând speciile din familia Hypocrea, mai cunosc doar două ciuperci care prezintă spori de culoare verde: Chlorophyllum molybdites respectiv Amanita austroviridis, dar despre ele cu altă ocazie.

Ciuperca Hypocrea gelatinosa cunoscută până nu demult sub numele de Creopus gelatinosus, este probabil cea mai reprezentativă a familiei în ceea ce privește culoarea verde a sporilor, caracteristică ce se poate vedea bine în imaginea de mai sus. Dar să nu exagerăm, sporii nu sunt atât de mari, doar ciuperca este foarte mică. "Baloanele" ce dezvoltă acești spori nu depășesc 1-3mm și din această cauză de multe ori va trece neobservată pe lângă noi.


I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII













Caracterizarea ciupercii Hypocrea gelatinosa:
Corpul fructifer: de dimensiuni mici, 1-3mm, de formă perinițe mai mult sau mai putin sferice, netede de culoare alb-gălbuie ce se va colora odată cu maturitatea în verzui (verde închis), datorită sporilor ce sunt împinse la suprafață prin gâturile proeminente ale peritheciei, plasând astfel ciuperca în încrengătura Ascomycota.
Interiorul: de culoare gălbuie, moale, gelatinoasă, translucidă, fara miros sau gust specific.
Distribuția: ciupercă saprofită, o vom regăsi pe lemnul de foioase aflat în stadiu avansat de descompunere, întâlnit cel mai des în grupuri mari și compacte din iulie și până în octombrie. În vreme de toamnă blândă chiar și în noimebrie.
Comestibilitatea: necomestibilă, neînsemnată .

Niciun comentariu :

Vă rog fără comentarii anonime pentru că nu vor fi publicate!
Demonstrați ca dețineți coloană vertebrală!

Trimiteți un comentariu