Respirația ciupercii

Respirația naturii
În diminețile geroase, dar când incă inghețul nu este total instalat, putem fi martorii unui fenomen curios, atât de frumos, încât nu-l pot ignora și simt o nevoie apăsătoare să v-o împărtășesc și vouă. Andrea îi spune "respirația ciupercii", dar eu nu m-aș duce până acolo. Explicația dată de ea este logică doar până la un anumit nivel. De ce? ...


Andrea spune în felul următor: "după cum vedeți, această gheață sa format pe o creangă în descompunere; după cum știm deja, ciupercile saprofite descompun materialul lemnos, ca atare și în această creangă trăiește o ciupercă care respiră ca și noi, eliberând dioxid de carbon. CO2-ul eliberat împinge afară apa din creangă, care supusă temperaturii externe mai scăzute va ingheața. Fenomenul se poate observa atâta timp cât afară este frig (sub punctul de îngheț), dar nu zăpadă și aerul are o concentrație mare de umiditate."

Bun, știind că pleurotus-ul precum și flammulina sunt ciuperci ce pot modifica punctul de ingheț al apei, până aici îmi părea totul logic, dar curiozitatea nu m-a lăsat în pace; așa că am început munca de cercetare și iată ce am descoperit. Am pornit de la ideea bine știută cum că apa când ingheață se extinde (din această cauză pot crapă instalații de apa ..., deci e un fenomen normal și cunoscut de noi toți), apoi am descoperit cum că acest fenomen într-adevăr există și se numește "flori de gheață", dar poate îmbrăca diverse forme care nu sunt neapărat legate de ciuperci.
  • O putem întîlni pe vegetație cu tulpină lungă și plină de umezeală, tulpină ce prezintă crăpături fine prin care apa în curs de înghețare este expulzată datorită expansiunii, formând diverse "sculpturi naturale". Acest fenomen este întîlnit și pe crengi căzute, dar decorticate.
dacă ar fi vorba doar de vegetația mai sus amintită, aș rămâne la idea prezentată de Andrea cum că în acea vegetație trăiește o ciupercă. Ceea ce mă contrariază și mă pune pe gânduri este întîlnirea aceluiași fenomen în cu totul alt mediu. Un mediu ostil, în care nu există materie organică.
  • Un gard metalic, cu suduri "imperfecte" poate recrea aceleași sculpturi. Însă explicația deși în linii mari este aceași, diferă prin natura formării gheții. Aceasta implică o durată de formare mult mai mare deoarece presupune două înghețuri. Cum? Are loc prima înghețare, de exemplu pe parcursul nopții, ziua se incălzește bara metalica doar într-atât incât apa din bară se dezgheață doar parțial. "sloiuri mici de gheață" vor pluti în bara metalică. Seara la răcire, aceste sloiuri sunt împinse afară de gheața nou formată ...
deci fenomenul se poate recrea și la "comandă". Acum, cât suntem de atei? În care variantă credem? Depinde doar de noi; fiecare în parte. Prezentând ambele puncte de vedere, vă invit la dezbrăcarea adevărului din fenomenul prezentat mai sus și în filmulețul de mai jos. Voi ce credeți despre asta? Cum ați explica-o? Pe de altă, parte cum vă place?

2 comentarii :

  1. "Căldura latentă" specifică fiecărui proces ar putea fi explicaţia! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu sunt inginer, n-am studiat fenomenul la acest nivel; v-am prezentat-o din punctul de vedere al observatorului "necalificat"

      Ștergere