Ce vin serviti?

Pahar cu vin
Pahar cu vin
A purtat nume diferit la popoare diferite: Dionis, Bacchus, Bromius, Lyaeus, Bimater, Nyctelius sau altele, dar in esenta vorbea despre acelasi lucru: Vinul si calitatile sale. Vinul este inconstabil bautura alcoolica cea mai valoroasa si in acelasi timp cea mai delicata, servita de catre oricine cu placere cu orice ocazie; si chiar cu efecte medicinale daca e consumata in cantitati moderate. A fost si este subiectul proverbelor, glumelor, poeziilor si sta la baza

 "filosofiei", a starilor de "placere" si nu in ultimul rand al accidentelor; altfel zis este o prezenta constanta in viata noastra. 

Subiectul de azi nu este atipic, este vorba tot despre ciuperci, deoarece procesul de fermentatie (numit si respiratie anaeroba) prin care strugurele se tranforma in vin se datoreaza unor bacterii si "drojdiei"; drojdia dupa cum bine stim (sau inca nu) este tot o ciuperca, utilizata peste tot in industria alimentara; fara ea nu am avea painea, prajiturile, branzeturile, otetul si multe altele; ea este folosita pe scara larga si in industria alcoolului pentru a porni si accelera procesul de fermentatie. Dar despre drojdie voi vorbi alta data.

Revenind la savurarea vinului, v-am gasit si o epigrama care sa mearga linga un pahar cu vin, poate o sa va placa:
Aroma vinului,

Aroma vinului trecut
Încet la cap se suie,
Era pe când nu s-a băut,
Azi l-am băut şi nu e.

                         epigramă de Păstorel Teodoreanu
Dar mai presus de aceasta epigrama, am dat peste acest tabel de compatibilitate intre vinul servit si specia de ciuperca pregatita la masa, e drept ca nu tine cont de modalitatea de preparare a ciupercii dar ofera o idee despre ce vin se potriveste ca si gust cu tonalitatea ciupercii. Lista nu cuprinde toate familiile de ciuperci comestibile, dar va puteti face o idee macar ce se prefera la casele mai mari in materie de vinuri. Imi cer scuze si pentru traducerea poate inexacta a stilurilor de vin, dar o s-o compensez cu o gluma:
                            "Care este diferenta intre un vin in stil german si otet?"
                                                                                  (raspuns: eticheta de pe sticla)

 Tabel de compatibiliate pentru
Vinul servit la mancaruri cu Ciuperci
Specii
Vin alb sec
Vin alb stil german
Vin dulce
Vin rosu sec
*
*


Trufa alba (Tuber magnatum, Tuber aestivum)



*
Trufa de iarna(Tuber brumale)
*

Trompeta piticului (Craterellus cornucopioides, C. cenerius, C. foetidus) 
*
*
*

Galbiori iernateci (Cantharellus/Craterellus tubaeformis)
*
*


Flocoselul (Hydnum repandum & H. umbilicatum)
*
*
*

Pastravii de fag (Pleurotus ostreatus & P. populinus)
*
*
*

Ciuperca de camp (Agaricus arvensis)


*
*
Ciuperca de balegar (Agaricus campestris)


*
*
Palaria sarpelui (Macrolepiota procera)
*
*


Buretele cu peruca (Coprinus comatus)
*
*


Ciuperca de brad (Tricholoma magnivelare)
*
*


Violetele (Lepista nuda)
*
*


Hribul cenusiu (Boletus edulis)
*
*
*
*
Hribul bicolor (Boletus bicolor)
*
*
*

Hribul vopsit (Suillus pictus)
*
*
*

Hribul american (Suillus americanus)
*
*
*

Foalele vacii (Grifola frondosa)
*
*
*
*
*
*
*

Dosul fazanului (Polyporus squamosus)
*
*


Zbarciogii (Morchella esculenta, M. elata)
*
*
*

Buretele iepurilor urias (Calvatia gigantea)
*
*


Homarul padurii (Hypomyces lactifluorum)
*
*
*


Cu " * " sunt marcate stilurile de vin recomandate pentru speciile de ciuperci enumerate.

Articolul original se poate citi aici: Mushroom-Collecting com
Imaginea am preluat-o de aici: Living with arthritis

2 comentarii :

  1. Interesant tabelul tau! Nu stiam de aceste compatibilitati!
    Da cu berea cum se asorteaza ??? :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Scuza-mi "incultura" dar nu stiam ca berea se numara printre bauturile fine si de clasa.

    RăspundețiȘtergere