Prunele pamantului (Entoloma abortivum)

Prunele pamantului
Entoloma abortivum
"Dr. Jeckyll and Mr. Hyde" poate fi o denumire excelenta pentru aceasta ciuperca aparte; dar totusi americanii il denumesc mai simplu: prunele pamantului, care trebuie sa o recunoastem suna mult mai bine ca si "Entolome avortate". Aceasta ciuperca pe cat este de singulara, pe atat este de greu de identificat, pentru ca are doua fete; si anume: Dr. Jeckyll, in forma sa de "ciuperca" cenusie, cu lamele decurente si spori rozalii, ceea ce o face sa nu se disntinga din multitudinea de astfel de ciuperci cenusii; respectiv Mr. Hide, in forma "informa" ca si de besica, in care ciuperca este o masa amorfa si de culoare palida de "carne"; cu pete sau firisoare rozalii atunci cand este taiata.
Ani in sir s-a crezut ca in forma de besica, acesta ciuperca este un avort a ciupercii Entoloma; fiind considerata o ciuperca care nu a ajuns sa se poata dezvolta si de aici i se trage si numele de abortivum. Watling, in 1974 a descoperit celule de Armillaria in tesuturile acestei ciuperci si a tras concluzia ca Armillaria mellea paraziteaza Prunele pamantului (Entoloma Abortivum) nepermitandule dezvoltarea acestora si obligandule la starea informa. Astfel toate manualele vremii au acceptat aceasta idee si pina in 2001 au prezentat aceasta ciuperca ca fiind victima ghebelor. Dar in 2001 un alt studiu releva faptul cum ca lucrurile stau tocmai invers si practic Prunele pamantului paraziteaza Ghelele, iar formele malformate ale acestora sunt ghebe patrunse de hiphele Entolome abortivum.

Cocktail de ciuperci
Cocktail de ciuperci
Parazite la parazite; exemplificarea cea mai buna a legii junglei, cum ca supravietuieste cel ce se adapteaza mai bine. Dar asta inca nu este in defavoarea noastra, deoarece sunt tot ciuperci comestibile de buna calitate ca si ghebele parazitate. Gustul prunelor de padure aducand usor cu gustul de creveti, o reteta potrivita ar fi: Cocktail de prunele pamantului: Ingrediente: 9 palarii de prunele pamantului, 2 lingurite ulei de masline, 1 1/2 lingurita de Vegeta sau doar sare dupa gust, 1.5 litri bulion, 2 lingurite de otet de oraz brun, 3 catei mari de usturoi, zrobiti ca pentru mujdei, 1 lamaie, 1 lingurita de seminte de mustar, 1 lingurita de marar maruntit fin, 1 lingurita de sos de Tabasco.
Modul de preparare: se incalzeste cuptorul la 350 grade, se pun la prajit intr-o tigaie cu capac ciupercile, uleiul de masline si vegeta timp de 20 minute; dupa care cu restul ingredientelor, se muta intr-o oala mai mare cu capac si se aduce la fierbere, apoi reducem flacara la mic si se mai  fierbe incatimp de 10 minute. Il lasam sa se raceasca complet si se va servi rece cu bake rolls.

I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII













Caracterizarea ciupercii Entoloma abortivum:
Palaria intre 4-10cm, convexa la inceput cu marginea adunata spre interio, se aplatizeaza spre maturitate, si prezinta o usoara umflatura centrala, este relativ neted sau usor fibros, uscat si de culoare gri sau bri-maron.
Lamelele sunt atasate de picior sau usor decurente, sunt de culoare grie la inceput, iar pe masura ce sporii ajung la maturitate se coloreaza in rozaliu (specific familiei Entoloma).
Piciorul de 3-10cm inaltima, 0.5-2cm grosime, de multe ori crescand descentrat, intr-o parte; in general cu baza mai pronuntata, ferma, neteda or usor paroasa. Si la baza in totdeauna cu miceliu albicios.
Carnea este alba, groasa iar mirosul duce a fainos.
Distributia: in totdeauna in vecinatatea Ghebelor, izolat sau in grupuri mai numeroase, pe linga copaci sau resturi de lemn in descompunere. O vom intilni de la sfarsitul verii si pana toamna tarziu in zone de deal si munte, pe linga  foioase sau rasinoase.

Se aseamana cu suratele ei din famila  Entoloma, de aceea nu le culegeti decat cand sunt prezente ambele forme ale sale, fara forma informa este foarte usor confundabila cu alte Entolome care sunt otravitoare.

Imaginile le-am preluat de aici: Entoloma abortivum, Cocktail de prunele pamantului

Niciun comentariu :

Vă rog fără comentarii anonime pentru că nu vor fi publicate!
Demonstrați ca dețineți coloană vertebrală!

Trimiteți un comentariu