Pilugele (Clavariadelphus pistillaris)

Pilugele
Clavariedelphus pistillaris
Va mai aduceti aminte de desenele animate cu familia Flinstone si de vecinul lui Fred? Barney; care avea un  baietelul pe nume Bam-bam; iar acesta din urma avea un ciomag cu care zguduia totul in cale? Aceasta ciuperca imi aduce aminte de acest ciomag si de acele vremuri; cand omul primitiv cu un ciomag intr-o mana si cu cocul "damei" alese in cealalta, isi tara iubirea in bezna cavernei ... dar gata cu fanteziile, vorbim totusi despre o ciuperca.


Bam-bamPilugelele (Clavariadelphus pistillaris) este una dintre cele mai mari sau poate chiar cea mai mare ciuperca din familia sa si cu toate ca nu prezinta forma caracteristica de palarie, lamele si picior este totusi o ciuperca. Usor de recunoscut mai ales in forma tanara cand prezinta o culoare galbena, devine greu de observat cu timpul cand trece intr-o culoare rosiatica, ruginie si se poate confunda cu frunzele cazute.
Este o ciuperca necomestibila datorita gustului sau amar si mirosului neplacut la exemplarele mature, dar cu toate astea sunt persoane care sustin comestibilitatea exemplarelor tinere daca sunt tratate indeajuns termic. Are sporii de culoare alba care se dezvolta in interiorul maciucii, ca si in cazul ciupercilor tip Lycoperdon si se imprastie in acelasi mod, prin degradarea invelisului ciupercii, cand vantul, insectele ... vor ajuta la distributia si supravietuirea speciei

I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII













Caracterizarea ciupercii Clavariadelphus pistillaris:
Aparatul fructifer de 2-6 cm diametru si de 20 cm inaltime, are o forma inconfundabila de maciuca. Coloritul ei neobisnuit variaza intre galben cand este tanar si rosietic, cateodata cu nuante violacee la maturitate.
Pedunculul (piciorul) foarte lung si ingust este infipt adanc in stratul de frunze din care creste. Suprafata exterioara este deseori usor zgrunturoasa si se decoloreaza treptat spre baza.
Carnea este alba, spongioasa, cu miros slab si gust amar.
Distributia: o vom regasi in toata europa, dar cu precadere in sudul acesteia. Creste in padurile de foioase, in special pe soluri calcaroase pe toata durata verii si toamna.

Se aseamana cu suratele ei din familia Clavariadelphus, insa acestea au dimensiuni mai mici.

Imaginile le-am preluat de aici: Clavariadelphus pistillaris, Bam-bam,

4 comentarii :

  1. A existat în România şi o băutură răcoritoare numită Bem-bem după numele personajului amintit! :)
    Îmi place să aflu lucruri noi, aşa că o să te citesc în continuare!

    RăspundețiȘtergere
  2. Ma bucur sa aflu ca ciupercile pot prezenta interes si altor persoane decat cei din acest cerc restrins pe care ii numim ciupercari; si pe care pana la urma ii numaram pe degetele de la o mana.

    RăspundețiȘtergere
  3. Ehei, Bem-bem, si ce mai racoritoare era pe vremea cand Coca cola o stiam doar cu numele. De fapt Bem-bem nici nu cred ca era o racoritoare cu vreo reteta anume, nu cred ca cineva o poate defini ce gust avea sau ce continea.
    De mult ori in cofetarii se prepara in oale mari de 30-40 litri si te serveau direct din oala cu cana/paharul ...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Reţeta a fost făcută la fabrica de conserve din Tecuci, ca şi Brifcor-ul.
      Întamplător, locuiam pe-acolo! :)

      Ștergere