Cand si unde merg la cules ciuperci?

V-ati pus vreodata aceasta intrebare? Cand si unde sa mergeti la cules de ciuperci? Iesirea la cules de ciuperci se poate si "pregati"inca din timp. Daca pina nu demult asemenea informatii erau sporadice pe la noi, cu amabilitatea celor de la Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) azi beneficiem de tot mai multe date puse la dispozitia publicul larg in ceea ce priveste cum a fost si cum va fi vremea.

Asa ca sa o luam pas cu pas inca de la zicala "Rasar ca ciupercile dupa ploaie" deoarece tocmai asta ne intereseaza si pe noi cel mai mult. Unde si cand a plouat? Informatiile oferite de
ANM sunt (cred eu) inca intr-o faza de testare, deoarece sintezele oferite de ANM cuprind perioade de 1 luna sau sunt chiar la nivel de an; pe cand informatia oferita de unele tari se reduce deja si la intervale de o saptamana. Dar informatia este utila chiar si in aceasta faza deoarece ciupercile rasar dupa ploaie dar nu instant. Nu va pot da termene exacte (poate ma puteti indruma voi catre asemenea informatii) dar stiu de exemplu ca hribii "ies" cam la 2 saptamani dupa ploaie daca restul conditiilor sunt favorabile.

Cunoscand aceste detalii, haideti sa vedem ce putem afla de la ANM. Pe langa previziunea pentru zilele urmatoare (care ne intereseaza doar in masura in care dorim sa stim daca ne va uda ploaia in mijlocul padurii sau nu); mai putem gasi analiza precipitatiilor cazute pe teritoriul tarii in ultimele luni. Din punctul meu de vedere (adica al ciupercarului) ma intereseaza mai mult ultima luna; dar de data aceasta va voi arata si lunile de vara din acest an ca sa intelegem mai bine de ce la sfarsitul lui septembrie si in luna octombrie avem o "explozie" de ciuperci si putem gasi chiar si ciuperci de "vara".

Imaginile de mai jos prezinta precipitatiile din lunile: Iulia, Agust respectiv Septembrie 2013 si in paralel vedem abaterea acestor valori fata de mediile multianuale ale aceleasi luni.
Precipitatii iulie 2013
Precipitatii iulie 2013
Abatere de la media multianuala
Abatere de la media multianuala


Putem remarca luna iulie ca fiind una foarte saraca in ploi, respectiv mult mai saraca fata de media multianuala.


Precipitatii august2013
Precipitatii august 2013
Abatere de la media multianuala
Abatere de la media multianuala


Nici luna august nu sa prezentat mult mai bine, cu toate ca la munte au fost niste ploi, fata de alti ani tot seceta a fost.




Precipitatii septembrie 2013
Precipitatii septembrie 2013
Abatere de la media multianuala
Abatere de la media multianuala
 Abia luna septembrie a revigorat situatia; si fata de media multianuala a fost chiar mai ploioasa. Dar cunoscand  temperaturi destul de joase la inceputul lunii, ciupercile au asteptat sfarsitul perioadei ploioase respectiv incalzirea usoara spre finele lunii, cand  practic a avut loc "explozia de ciuperci"  si le-am putut intilni dupa cum bine stiti, pretutindeni in cantitati insemnate.

Ceea ce vreau sa subliniez este ca aceste date statistice oferite de catre ANM ne pot ajuta in determinarea perioadei si locului unde sa iesim pentru a cauta si culege ciuperci in functie de unde si cand a plout. Perioada analizata, si anume, in totdeauna luna precedenta, pina spre mijlocul lunii curente nu este depasita chiar deloc si ne poate oferii informatii pretioase despre unde ar putea aparea ciupercile "vanate".

Imaginile le-am preluat de pe pagina  ANM.







20 de comentarii :

  1. Buna seara,anul acesta este posibil sa mai iasa manatarcile?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, sezonul inca nu s-a incheiat. Inca urmeaza vara babelor.

      Ștergere
    2. Am intrebat pt ca ieri am plecat din ranca gorj,timpul este ff rece si au disparut.va multumesc frumos pt raspun, o zi buna va doresc

      Ștergere
    3. intr-adevar, este o perioada mia rece ,dar de saptamana viitoare iar se asteapta incalzire, sa speram ca vor mai rasari.

      Ștergere
  2. Va multumesc am inteles sensul la descrierea dvs ,am o intrebare -DE CE INCA IN LUNA MAI DEJA ,IN CIUPERCARIA MEA DE PLEUROTUS NU A CRESCUT NIMIC pe buturugile de plop -INTRUNESC TOATE CONDITIILE TEHNICE -FAC DE MAI MULTI ANI -IN ANUL ACESTA AM ACEASTA INTREBARE ,multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu va pot raspunde la aceasta intrebare. Nu am cunostiintele si detaliile necesare. Dar pot face anumite presupuneri. Daca cultura dvs este in aer liber, cu toate ca o udati regulat, probabil ca este prea cald pentru ca ciuperca sa fructifice. Daca o cultivati intr-un mediu inchis si controlat, atunci nu pot nici macar specula.

      Ștergere
  3. Buna ziua!Acum la jumatea lui iunie ce ciuperci putem gasi in padure?multumesc

    RăspundețiȘtergere
  4. Alta întrebare. La ce temperatura crește ciupercile in pădure? Știe cineva? Mine ma duc la pădure după ciuperci și temperatura la noapte este 8-9 grade. Cred că mă voi duce degeaba.

    RăspundețiȘtergere
  5. Cam in ce perioada a anului apar Hribii?

    RăspundețiȘtergere
  6. In cep de prin iunie si tin cat e vremea calda

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tinand cont ca in lunile august si septembrie, nu am prea fost ploi, hribii au disparut. La inceputul lui octombrie, au fost caderi maxime de temperaturi, dar in schimb, a plouat, sper sa apara, daca vremea e putin umeda si calduroasa, hribii apar pana in noembrie, daca vremea e favorabila, chiar si in noembrie se mai gasesc.

      Ștergere
  7. În dealurile Olteniei incep să răsară in jurul datelor de 15-20 mai , la câteva zile după ce a plouat și temperatura aerului sa fi fie peste 20°C.

    RăspundețiȘtergere
  8. In ce luna se poate eși la cules de hribi

    RăspundețiȘtergere
  9. Sunt din zona Neamț și aș vr a sa sa stiu când se poate esi

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. daca intrati pe descrierea oricarei ciuperci prezentate de mine, veti vedea ca pentru absolut fiecare dintre ele, prezint si perioada fructificarii ...

      Ștergere